- Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης. Ένα μουσείο στημένο με πολύ μεράκι. Προβάλει την ξεχωριστή πολιτισμική φυσιογνωμία της ιστορικής και γοητευτικής Λίμνης.
- Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας. Η βιτρίνα μιας περιοχής με δική της πολιτιστική προσωπικότητα και πανάρχαιες παρακαταθήκες, όπως το Διονυσιακό καρναβάλι της.
- Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς. Χώρος κοντά στην Κερασιά Νηλέως, επί του δρόμου Κερασιάς – Ιστιαίας. Από την περιοχή έχουν ανασκαφεί πλήθος παλαιοντολογικών θησαυρών τόσο χλωρίδας όσο και πανίδας.
- Καστραδάκι. Αρχαιολογικός χώρος σε αγροτική περιοχή κοντά στα Ελληνικά Αρτεμισίου, όπου υπάρχουν ίχνη σημαντικού οικισμού της πρωτοελλαδικής περιόδου
- Πύργος Δροσίνη. Πυργόσπιτο (ενετικού τύπου) που χτίστηκε στις Γούβες Αρτεμισίου από τον Τούρκο Ιμπαήμ Αγά στις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από την οικογένεια του μεγάλου μας ποιητή Γ. Δροσίνη. Σήμερα έχει συντηρηθεί και φιλοξενεί τοπική λαογραφική συλλογή
- Υδροβιότοποι Κανατάδικων. Σύστημα δύο υδροβιοτόπων εκατέρωθεν της όμορφης αμμώδους ακτής των Κανατάδικων. Ονομάζονται μικρό και μεγάλο λιβάρι
- Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού και ρωμαϊκά βαλανεία. Αντικείμενα, έργα τέχνης και υπολείμματα εγκαταστάσεων, μνημεία του μεγάλου ενδιαφέροντος, που επέδειξαν οι Ρωμαίοι για την Αιδηψό, όταν αυτή βρισκόταν στο αποκορύφωμα της τουριστικής ακμής της. Η αρχαιολογική συλλογή φιλοξενείται στο κτίριο του ΕΟΤ, ενώ ίχνη αό βαλανεία υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης μεταξύ των οποίων και ο περίβολος του ξενοδοχείου «Θέρμοι Σύλλα».
- Κάστρο Ωρεών. Υπολείμματα φρουρίου πάνω από την πόλη. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης.
- Δρακόσπιτα, συναντάμε πάνω από τα Στύρα, στη θέση Λάκκα Πάλλη και Μετσίφι, στα Κάψαλα, στην περιοχή Αμινού κλπ. Τα ονόματα που τους έδωσαν οι πρόγονοί μας σχετίζονται με την αρβανιτίκη ντοπιολαλιά. Τα γνωστότερα είναι τα Λάκκα υ Πάλλητ Δραγκό, Λιμικό Δραγκό, Μάριζα ή Λιούμιθελ, Κιούκα, Τσούκα, Κρόι Φτοχτ κλπ.
- Τα πανεμοργα Λιχαδονήσια. Τα κατάφυτα αυτά νησάκια με την τροπική φυσιογνωμία τους αποτελούν ένα επιπλέον δέλεαρ για τους επισκέπτες της Λιχάδας, δεδομένης και της πολύ μικρής τους απόστασης τουλάχιστον από την παραλία του Κάβου.
- Οι δύο υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας 2500 ετών, που βρίσκονται στο εκκλησάκι της Παναγίτσας και ανήκουν στα προστατευόμενα είδη της Συνθήκης Ramsar, τονίζουν το ιδιαίτερο χρώμα αυτού του μοναδικού αυτού τοπίου.
- Ταύρος Ωρεών. Ένα από τα πιο επιβλητικά αγάλματα, που κοσμούσαν την περίλαμπρη αρχαία Ωρεό. Φιλοτεχνήθηκε προς τιμή του Δημητρίου Πολιορκητή κατά την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας. Βρίσκεται στον περίβολο του ναού της πόλης κοντά στο λιμάνι
- Ιαματικές Πηές Αιδηψού. Θερμοπηγές παγκόσμια γνωστές εδώ και 3.000 χρόνια για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Οι περισσότερο θεαματικές είναι αυτές που εκβάλουν στην παραλία του ΕΟΤ κοντά στο νότιο άκρο της Αιδηψού.
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, δίπλα στο γήπεδο, με πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα.
- Παναγία Ντινιούς. Εξωκλήσι της Ιστιαίας χτισμένο σε μαγευτικό πλατανοδάσος, στην μεταξύ Ιστιαίας και Αρτεμισίου περιοχή.
- Πευκοδάσος Αρτεμισίου. Περίφημο για την ομορφιά του πευκοδάσος, που στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Απλώνεται από το Ασμήνιο μέχρι τα Βασιλικά.
- Καταρράκτες Δρυμώνας. Περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, πολύ κοντά στο δρόμο Δρυμώνας – Κερασιάς. Το Δασαρχείο Λίμνης έχει κατασκευάσει μονοπάτι και ένα μικρό πάρκο για τους επισκέπτες.
- Φαράγγι Αράπη. Περιοχή κοντά στην Αγία Άννα χαρακτηριστική για την άγρια ομορφιά της και τους πολλούς θρύλους της.
- Πύργος Ροβιών. Καλοσυντηρημένος Ενετικός πύργος στο κέντρο των Ροβιών (Δήμ. Ελυμνίων).
Αξιοθέατα στην Βόρειο Έυβοια
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)